Line

Archive for maart, 2015

Geschikte natuurstenen terrastegel

0 maart 8th, 2015

Ga je je terras in de tuin aanpakken? Veel mensen gaan op zoek naar smaakvolle, maar niet aan tijd gebonden terrastegels die jarenlang meegaan. Natuursteen is een prachtig product die zeker aan deze voorwaarden voldoet.

Natuursteen terras

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het unieke uiterlijk van natuursteen

Geen één tegel is hetzelfde en dat maakt natuursteen een zeer geliefd product. De aarde zelf heeft gesteente samengeperst of verhit tot unieke steensoorten met allemaal hun eigen karakteristieken. De tegels zijn vaak al miljoenen jaren oud waardoor je in sommige soorten zelfs afdrukken van fossielen kunt aantreffen. Van lichte tot donkere tinten, het makkelijke aan natuursteen tegels is dat ze in iedere type tuin passen.

Hoe kies je de juiste natuursteen tegel?

Waar let je nu eigenlijk op als je natuursteen tegels uitzoekt om in de tuin te verwerken? Er is namelijk een ruim assortiment en vele natuursteensoorten zijn geschikt. Maar alle soorten hebben ook weer eigen varianten, en die zijn niet allemaal geschikt voor in de tuin. Het advies is dan ook om je altijd goed te laten informeren door een specialist. Hier vind je wat praktische tips om je alvast wat handvatten te geven.

Alle varianten geschikt

Alle varianten van de natuursteensoorten graniet, gneis en kwartsiet zijn geschikt voor verwerking in de tuin. Dit zijn tevens ook krasvaste tegels. Verander je nog wel eens van accessoires op het terras en ben je gek op verslepen in plaats van tillen dan zijn dit goede keuzes voor jou. Het prijskaartje dat eraan hangt is wel iets hoger, maar daar krijg je wel kwaliteit voor terug.

Niet alle varianten geschikt

Er zijn ook natuursteensoorten waar niet alle varianten geschikt zijn om te verwerken in de tuin. Dit kan te maken hebben met de broosheid van de tegel waardoor ze snel beschadigen. We hebben het hier over marmer (70% geschikt voor de tuin), zandsteen (50% geschikt), leisteen (40% geschikt) en kalksteen (20% geschikt). De wel geschikte varianten zijn evengoed wel iets minder krasvast dan de bovenstaande soorten maar de vraag is of je dit erg vindt. Natuursteen is namelijk door-en-door gekleurd waardoor een krasje niet direct in het oog sprint.

Nog twee punten

Nu je weet uit welke soorten en varianten je kunt kiezen en wat de krasvastheid is, zijn er nog enkele aandachtspuntjes die je ook kunt overwegen wanneer je een natuursteen tegel op het oog hebt:

*Is de natuursteen tegel niet gezoet? Gezoete tegels worden namelijk glad als ze nat zijn. Niet echt handig in een land waar regelmatig een regenbui(tje) valt.

*De tegel heeft een minimale dikte van 2,5 cm.

Laat natuursteen tegels plaatsen

Het je de perfecte natuurstenen tegel gevonden voor je terras dan is het aan te raden om de tegels te laten plaatsen door een vakman. Natuursteen is namelijk lastig zelf te leggen; de tegels zijn zwaar en moeten vaak in een mortelbed gelegd worden. En wist je bijvoorbeeld dat natuursteentegels vocht kunnen opnemen en dat dit vocht bij hogere temperaturen weer wordt uitgestoten? Mocht er vervuiling in de ondergrond zitten dan wordt dit mee getransporteerd waardoor er vlekken kunnen ontstaan in je tegels. Dit soort zaken zijn voor een vakman niet onbekend waardoor hij/zij direct met addertjes onder het gras rekening houden en jij snel kunt genieten van het natuurlijke terras.