Line

Archive for maart, 2010

Vogels en andere dieren in de tuin

0 maart 14th, 2010


Ze zijn al weer regelmatig te horen de vrolijk fluitende vogels. Als het even mee wil zitten kom je zelfs egels en eekhoorns tegen.

Maar wat kan je er nu aan doen om deze dieren in je tuin te krijgen?

Vogels houden van beschutte plekjes.

Gebruik bijvoorbeeld hedera als klimplant tegen een schutting, deze plant groeit zeer snel dicht. Dit is dan ook een ideale plaats voor vogels en andere dieren.

Ook houden vogels erg veel van bessen, maar aan welke planten groeien die nu? Hier een paar tips:

De Cornus mas/sanguinea, Pyracantha coccinea, Rhamnus ‘Caroliniana’, Sorbus aria, Sambucus racemosa/nigra, Viburnum tinis/opulus, Callicarpa bodinierie (een echte aanrader), Cotoneaster dammeri, Creataegus monogyna, Juniperus communis, Euonymus europaeus. Wat er opvalt aan deze planten is dat ze vaak stekels of doornen hebben, dit is juist voor de vogels een perfecte schuilplaats tegen roofdieren.

Wat natuurlijk leuk is als een vogel besluit in uw tuin een nest te maken. Door een vogelhuisje op te hangen vergroot u deze kans. Zorg er voor dat het huisje beschut hangt tegen roofdieren, en op een rustige plaats. De vogels vinden het van zelf.

Daarnaast zijn er ook nog de insecten, zoals hommels, bijen, wespen, vlinders, lieveheersbeestje enz. Deze zult u zeker in de tuin vinden als er de volgende planten in staan: Lavandula angustifolia, alle Rosa (rozen), Buddleja davidii, Spirea X cinerea, Ribes sanguineum, Verbena bonariensis, Lysimachia clethroides, Achillea filipendula, Lamium galeobdolon, Sedum spectabile.

Ook voor egels bestaan er speciale nestkasten, hierin kunnen ze overwinteren. Geef egels trouwens nooit melk, hier worden ze ziek van.

Kortom een gezellige drukte in de tuin.